Podatki iz evidence registriranih vozil

Scroll Down

Iz evidence registriranih vozil oziroma evidentiranega premičnega premoženja določene osebe ali gospodarske družbe, o kateri zbira detektiv informacije in podatke, pridobi registrsko označbo, podatke o lastnikih in podatke o vozilu, ki je evidentirano v registru na določeno osebo ali gospodarsko družbo, za katero je dal detektiv poizvedbo. Detektiv dobi v odgovor naslednje podatke: znamka in tip osebnega ali tovornega vozila, motorja, počitniške prikolice ipd., letnik, registrska oznaka in številka šasije.

Podatki so pomembna podlaga za nadaljnji postopek, najsi bo to iskanje osebe, pridobivanje podatkov za nadaljnji izvršilni postopek itd. V kolikor zbira detektiv še ostale informacije na terenu, običajno tudi locira vozilo v okolici stalnega, začasnega ali dejanskega bivališča preverjane osebe. V kolikor išče detektiv vozilo za postopek rubeža, so običajno pomembne še podrobnosti o barvi vozila. V praksi se je že zgodilo, da je dolžnik vozilu, ki je bilo v postopku izvršbe in rubeža, zamenjal registrske oznake in izvršitelj vozila ni našel.

V nadaljnjem postopku je detektiv v okolici bivališča dolžnika lociral osebna vozila iste znamke in tipa, nato je s preverjanjem številke šasije ugotovil istovetnost ter pridobil pomemben podatek, ki je bil v nadaljnjem postopku upniku in izvršitelju ključnega pomena. Barvo vozila ter moč motorja se da na osnovi številke šasije preveriti na določeni spletni strani, kakor tudi informacije o zavarovanju vozila, številki police, modelu vozila. Na tak način si lahko detektiv pomaga pri nadaljnjem delu na terenu.

Dobro je vedeti, kaj nam številka šasije pove. Številka šasije oziroma VIN (Vehicle Identification Number (VIN) oziroma identifikacijska številka vozila) je 17 – mestna številka. Prva številka opredeljuje državo porekla. Najpogostejše države so: Amerika (1-4), Japonska (J), Kanada (2), Mehika (3), Koreja (K), Anglija (S), Nemčija (W), Italija (Z). Druga številka označuje proizvajalca vozila. Če bi bila ta npr. T, to pomeni, da je proizvajalec vozila Toyota. Tretja številka označuje tip vozila ali pa proizvodni oddelek. Številke od 4 do 8 označujejo funkcije vozila, obliko karoserije, motor. 9 številka je kontrolna številka. 10 številka označuje modelno leto vozila. 11 številka označuje tovarno, v kateri so izdelali vozilo. Številke od 12 do 17 označujejo proizvodno številko vozila.

Drag View Close play
Scroll Top