Alkotest

Zakaj in kako detektiv opravi alkotest?

Scroll Down

Alkotest (v zadnjem času pa vse pogosteje tudi preliminarni test na droge) se v podjetjih izvaja večinoma iz dveh glavnih razlogov:

  1. Odkriti ter opozoriti (sankcionirati ) delavca, ki je tekom delovnega procesa pod vplivom alkohola (ali drog). Na tak način se vzdržuje varnost na delovnem mestu (preprečevanje delovnih nesreč in poškodb).
  2. Generalno preventivni učinek – detektiv lahko pride kadarkoli in opravi alkotest.

 

Kdo?

Test alkoholiziranost (in test na droge) vedno opravi ustrezno strokovno usposobljena oseba, ki je pooblaščena s strani delodajalca. Detektivu izvajanje alkotesta omogoča zakon (26. člen ZDD -1), hkrati pa se mora na tem področju stalno izobraževati.

Kako?

Sam test alkoholiziranosti se opravi na delovnem mestu direktno, z elektronskimi merilniki, ki pokažejo vrednost alkohola v organizmu osebe v miligramih. Pri DVA uporabljamo merilnike znamke DRÄGER, ki jih sicer uporablja tudi slovenska policija. Zelo pomembno pri merilnikih je, da so kalibrirani vsakih 6 mesecev, da izključimo možnost minimalnih napak pri merjenju.

Če je delavcu odrejen alkotest in je tik pred tem užival alkohol, mora detektiv z alkotestom počakati 15 minut. Vsebnost alkohola v izdihanem zraku je namreč največja ravno prvih 15 minut po zaužitju. Kako hitro pa bo alkohol prešel v kri pa je odvisno od vsakega posameznika, in je povezano z metabolizmom (telesno težo), spolom osebe, prej zaužito hrano in pijačo.

Mnoge ljudi pri izvedbi alkotesta skrbi higienski vidik. Ta bojazen je povsem odveč, saj se pri meritvah uporabljajo ustniki za enkratno uporabo, ki se po vsaki testirani osebi zamenjajo, shranjeni pa so posamično v individualno shranjeni embalaži, tako da ni možnosti kontaminacije.

Detektiv med izvajanjem alkotesta tudi osebno zaznava: kako se oseba obnaša, kakšno je njeno fizično stanje (pordele oči, zadah po alkoholu, slabše ravnotežje ter upočasnjene fizične reakcije, nejasen in nelogičen govor) ali je oseba morda napadalna do ostalih sodelavcev itd.

Detektiv po opravljenem alkotestu napiše zapisnik in strokovno poročilo, v katerega vključi rezultat testa in tudi svoja osebna opažanja. To poročilo je temelj za morebitni nadaljnji disciplinski postopek zoper delavca, katerega test je bil pozitiven.

Koga zadeva?

Delavec je na delavnem mestu dolžan spoštovati predpise o varnosti in zdravju pri delu, kar v praksi pomeni, da na delovnem mestu ne sme biti pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog.

Na drugi strani je delodajalec odgovoren za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu in je dolžan delavca, ki je pod vplivom alkohola ali drog ter ne more opravljati svojega dela in/ali ogroža svojo varnost in varnost ostalih delavcev začasno odstraniti delavca in mu prepovedati opravljanje nadaljnjega dela.

Posledice uporabe alkohola na delovnem mestu zadevajo zelo široko področje. Kakšna je statistika uporabe alkohola na delovnem mestu v Sloveniji, kako alkoholiziranost na delovnem mestu vpliva na samo uspešnost podjetja in še marsikaj uporabnega, si lahko preberete tukaj.

 

Z interventnimi, seveda pa predvsem s preventivnimi obdobnimi alkotesti v podjetju, lahko razrešite problematiko alkoholiziranosti na delovnem mestu, ter s tem zagotovite podjetju še bolj uspešno poslovanje v prihodnosti.

 

Glavne točke, ki si jih morate zapomniti glede alkotesta, so:

1. Strokovno usposobljena oseba
2. Kalibrirani merilniki
3. Pravilo petnajstih (15) minut
4. Osebna zaznava detektiva
5. Strokovno poročilo in zapisnik
——————————————–
6. Odgovornost delodajalca

 

Vaš DVA TIM

Drag View Close play
Scroll Top