Klasična literatura in tematika nezvestobe

Scroll Down

December je čas, ko se noči daljšajo, dnevi pa so vedno krajši, zato je zimski čas kot nalašč za to, da si turobne popoldneve in noči krajšamo z branjem kakšne dobre literature. V ta namen je bila bolj iz šale sestavljena lista zanimivih »top 10« knjig o »nezvestih ženah«. Hkrati se nam je ob sestavljanju tega spiska, postavilo vprašanje, ali obstajajo romani, kjer bi bila »obeležena« tudi »moška nezvestoba«. Ob tem vprašanju ter v povezavi z izkušnjami na tem delovnem področju, smo  prišli do zaključka, da sta za nezvestobo vedno potrebna dva – nikoli ne moremo reči, da je krivec samo eden izmed parterjev, zato je nemogoče govoriti o absolutni ženski ali o moški nezvestobi.

Omenjena literatura se osredotoča na ženski del nezvestobe zato, ker so glavne akterke v teh knjigah ženske. Te knjige pa so napisali moški. Verjamemo, da bi v primeru literature spisane s strani žensk, lahko brali tudi obrnjene zgodbe varajočih mož.  Preteklost je pač bila zapisana »po moško«, zato je  čas, da zgodovino pričnemo ustvarjati tudi ženske.

Prestopki varajočih so navdahnili nekatere najboljše romane v zahodni literaturi – in skoraj vse med njimi so, žal,  spisali moški avtorji.

 1. Rdeče in črno (1830); StendhalStendhal, je bil kot Henri Beyle, častnik v francoski vojski, ki je okupirala italijansko mesto Milano. Stendhala sta navdušila ohlapna morala Italijanov, zato ju je dokumentiral v svoji knjigi De l’Amour. Glavni lik knjige Julian je zapeljal ženo svojega nadutega delodajalca, saj je tema romana mladeničev poskus povzpeti se v visoko družbo s pomočjo svojih talentov, pritlehnosti in tudi ubijanja. Realistični roman, v slovenščino prvič preveden leta 1932.
 1. Emma Bovary (1856); Gustave FlaubertTema romana je izpraznjenost zakona in malomeščanskega življenja. Glavna junakinja, zdolgočasena v svojem zatohlem, malomeščanskem zakonu, išče uteho v ljubezenskih avanturah. Razburljivost v njeno življenje vnese lokalni ženskar.
 1. Ana Karenina (1878); Lev Tolstoj

  Tolstoj s kopico očarljivih znakov ustvarja in pripoveduje čudovito zgodbo.  V svojo zgodbo ujame intimnost domačega življenja in v visoko umetnost obrne navaden »sobni klepet«. Roman govori o tragični ljubezni Ane Karenine, ki je poročena z ministrom Kareninom, vendar se zaplete v ljubezenski trikotnik s častnikom Vromskim.

 1. Effi Briest (1894); Theodor FontaneNemška klasika, kjer so v opredju  liki, zaviti v prelepo in skrivnostno Prusijo 19. stoletja. Fontane prikaže 17-letno Effi, ki je poročena z 38-letnim baronom Instettenom, ki je najprej dvoril njeni mami, vendar neuspešno. Ljubezenski trikotnik, kjer so vsi nesrečni, vendar bogati.
 1. Dom Casmurro (1899); Machado de AssisPisatelja de Assisa je na veliko fascinirala tematika ljubosumja, in mnogo njegovih romanov je našlo osrednji motiv prav v tej tematiki. Njegov najbolj znana roman Dom Casmurro je v Braziliji še zmeraj obvezna literatura v srednjih šolah. Pisatlej je želel s to zgodbo prikazati drugačno neklasično verzijo nezvestobe: zgodbo pripoveduje Bento Santiago – prevarani mož. Glavni lik skozi roman pripoveduje zgodbo ženine nezvestobe, ki naj bi ga prevarala z najboljšim prijateljem ter rodila otroka, za katerega je šele po mnogih letih izvedel, da ni njegov.
 2. The Wicker Work Woman (1910); Anatole FranceV tem romanu suhi in depresiven professor Bergeret in flagrante ujame svojo ženo z enim od svojih študentov. Zaradi tega skuje eksaktno, a vendar subtilno maščevanje.
 1. The good soldier (1915); Ford Madox FordZgodba je postavljena v obdobje tik pred 1. svetovno vojno in opisuje tragično življenje Edwarda Ashburnhama, vojaka in njegovo navidezno popolno poroko. Roman temelji na zgodbi nezvestobe, ki jo je v svojem osebno neurejen življenju izkusil tudi sam pisatelj.
 1. Lady Chatterley’s Lover (1928); DH LawrenceConstance Chatterley je le “tehnično” nezvestega žena, saj je njen mož Clifford paraliziran od pasu navzdol, kar jo spodbudi, da si najde ljubimca: njena izbira je možev skrbnik divjadi. Glavni motiv romana so razredne razlike med partnerjema: prevlada elite nad delavskim razredom. Roman govori tudi o realizaciji glavne junakinje, da je za življenje potrebno imeti tako um kot fizično dobro počutje.

 

 1. HM Pulham Esquire (1942); JP MarquandVelika knjižna uspešnica, ki je bila objavljenja že leta 1942, pripoveduje o Henryju Pulhamu, ki  se poroči z žensko z višjega družbenega miljeja. V življenju je dolgočasen in tradicionalen, kot večina mož tega časa, ima pa zelo živahnega prijatelja iz študentskih dni, kar spretno izkoristi njegova žena.
 1. Lancelot (1977); Walker PercyLancelot Lamar, alkoholik in potomec plantažnih lastnikov v Lousiani, je pri izpljenavnju prijave svoje hčerke na poletno šolo ugotovil, da se njegova krvna skupina nezdružljiva z njegov. Njegova žena, bogatašinja s Teksasa zaposlena v filmski industriji pa se preveč »druži« s svojim direktorjem. Knjiga napisana po seksualni revoluciji v 60. letih prejšnjega stoletja je eksplozija gnusa nad tem, kar je Amerika po njegovo postala – promiskuitetna celina.

 

 

 

 

 

 

Drag View Close play
Scroll Top