Prvi detektiv

Obeležitev mednarodnega dneva zasebnih detektivov in preiskovalcev (24.07. 2015)

Scroll Down

24. 7. je mednarodni dan zasebnih detektivov in preiskovalcev. Ta dan je rojstni dan prvega znanega detektiva Eugene Francois Vidocq-a, ki je leta 1833 ustanovil detektivsko agencijo Le bureau des renseignments (Office of Intelligence). Letos je globalna obeležitev njegovega rojstva potekala pod geslom »Dragoceno sredstvo skupnosti že od leta 1833«.

Kot prvi v Sloveniji smo se tudi pri Detektivsko varnostni agenciji odločili pridružiti mozaiku preiskovalcev in detektivov po vsem svetu, ki globalno obeležujejo ta dan.

collage1
Foto: (1) DVA, (2) DVA, (3) enigmarium.com

Kot se na ta dan spodobi smo obeležitev ter poklonitev slavnemu detektivu pričeli v escape room-u ENIGMARIUM, kjer nas je čakala preizkušnja pobega iz zaklenjene sobe v eni uri. Zagonetko smo uspešno rešili (tudi s pomočjo detektivske žilice) ter se uspeli rešiti slabih 16 sekund preden bi nas sobane za vedno pogoltnile v svoje temačne skrivnosti od koder ni rešitve. Naprezanje malih sivih celic človeka utrudi, naredi lačnega in žejnega. Kaj poleti bolj prija kot pa osvežilna ledena kava.

 Obeležitev smo seveda združili s poučnim potepanjem po Ljubljani, kjer smo se ustavili ob najlepših znamenitostih mesta.

DVA_3806
Foto: DVA

Pozno popoldanski vrvež na Tromostovju, v ozadju Ljubljanski grad.

collage2
Foto: 1) DVA 2) gremonapot.si

Spomenik največjemu slovenskemu pesniku dr. Francetu Prešernu. Njegov pogled je usmerjen v podobo njegove največje muze Primicove Julije, ki krasi pročelje hiše na Wolfovi ulici.

collage3
Foto: DVA

Mikroklima v središču mesta, v ozadju frančiškanska cerkev. Zgoraj desno: pročelje stavbe secesijskega obdobja. Spodaj desno: »Le kje se nahajajo ti škorenjci?«

collage5
Foto: (1) Allposters.com, (2) Pictureslovenia.com, (3) visitljubljana.com, (4) whattoseein.net

Čudovita stara Ljubljana, Robov vodnjak ter detajl čajnika nad vhodom v čajnico.

 

collage4
Foto: (1) siol.net, (2) civitasljubljana.si

Nabrežje Ljubljanice ter plovba po njej.

Ker potepanje človeku »izpije« dobršen del energije smo postanek naredili ob nabrežju Ljubljanice, kjer se razprostira čudovit večerni razgled. Na fotografijah nabrežje Ljubljanice, vrh nebotičnika, sidro na Kongresnem trgu (spomenik je bil postavljen leta 1954, v spomin na ponovno pridobitev slovenskega izhoda na morje, pripadalo je ladji Rex) ter maketa Ljubljane.

collage9
Foto: DVA

V luči obeležitve smo se spomnili tudi na to, da je leta 1967 Slovenijo obiskala slovita pisateljica detektivskih romanov Agatha Christie – ustavila se je tudi v Hotelu Lev.

collage7
Foto: 1) rtvslo.si, 2) DVA

 

Ob koncu večera je prijala še manjša osvežitev…

collage8
Foto: DVA

Zaključek večera je minil v sproščenem vzdušju, kjer se seveda kot pravi detektivi nismo mogli izogniti pogovoru o detektivskem delu v Sloveniji in v tujini. Prav tako smo sklenili, da naslednje leto vsekakor zopet obeležimo ta dan in na ta način pripomoremo k ozaveščanju o pomembnosti detektivskega dela.

 

Vaš DVA TIM

Lupa

Drag View Close play
Scroll Top