Nekaj utrinkov iz največkrat postavljenih novinarskih vprašanj Bernardi Škrabar v letošnjem letu

Scroll Down

Kakšno je delo detektivov?

Hitra vozila, orožje in adrenalin so prizori, ki jih prikazujejo detektivski filmi. V realnosti sta bistveni orodji detektiva opazovanje in sledenje.

V praksi se zgodi, da tudi po 10, 20 ali več ur sedimo v vozilih in se ne zgodi nič. Gledamo v stavbo, iz katere ne pride nihče. Zato so natančnost, potrpežljivost in tudi konstruktivna trma tiste lastnosti, ki jih mora imeti pravi detektiv, da lahko zdrži ure in ure dolgočasnega opazovanja in čakanja na pravi trenutek, ki ga morda sploh ne bo.

Kaj v vaši agenciji najpogosteje preiskujete?

Povečuje se tudi število primerov, ki jih obravnavamo detektivi. Letos va naši agenciji beležimo že 37-odstotkov več primerov. Pri nas več kot 95 odstotkov dela opravimo za podjetja. Primeri, ki jih obravnavamo pa so iz leta v leto bolj zapleteni in za njihovo uspešno reševanje potrebujemo vedno več znanja, ustrezne opreme in predvsem izkušenj.

V 11 letih, kar opravljam ta poklic, se je ogromno spremenilo. Svet nam je kar na enkrat na dosegu tipkovnice in miške. Včasih je bilo z določeno zadevo en teden ali več dela, sedaj jo lahko preveriš še isti dan.

Delež žensk, ki opravljajo to delo, se je močno povečal – kako vas sprejemajo kolegi oziroma kako vam je uspelo v tem pretežno moškem poklicu?

Detektivka sem zato, ker ljubim ta poklic. Intelekt in intuicija sta mi že kot otroku dobro služila. Vedno sem hotela priti do srži nečesa, vztrajam do konca, sem natančna, na trenutke skoraj preveč redoljubna, samosvoja in nepopustljiva. Ko v mislih vrtim dogodke iz moje preteklosti, mi je jasno, da sem bila rojena za to delo in da je povsem logično, da me je pot pripeljala sem, kjer sem sedaj. Z večino detektivov v Sloveniji se dobro razumemo in po potrebi tudi sodelujemo. Seveda pa ni nihče popoln, kakor tudi jaz ne. 🙂

Med detektivi je vse več tudi mednarodnega sodelovanja – zakaj je pomembno takšno sodelovanje s tujimi kolegi in kaj vse vključuje?

Med detektivi je vse več primerov mednarodnega sodelovanja – imeti moraš razvito mrežo zanesljivih detektivov po svetu, ki se znajo hitro in profesionalno odzvati. V naši agenciji tako s pomočjo tujih kolegov lahko danes poiščemo informacije, dokazno gradivo, preverimo osebe ali podjetja v praktično vseh državah sveta.

Pogosto v eni sami uri spakiramo kovčke in opremo ter skupaj s sodelavci odpotujemo na drugi konec sveta in se tam lotimo nekega primera. Seveda ni vse tako lahko, potrebno je ogromno organizacije, usklajevanja, ampak po dobro rešenih mednarodnih primerih vidiš, da imaš ogromno potenciala.

 

Foto: Barbara Reya

Drag View Close play
Scroll Top