Vohun

O romantičnosti detektivskega dela

Scroll Down

Velikokrat od ljudi, ki se niso nikoli pobližje spoznali z detektivskim delom, izvemo, da se jim zdi detektivsko delo tako super in da bi, če bi le imeli to možnost, takoj postali detektivi.

Vas torej privlači misel o detektivskem delu? Se vam zdijo ameriške serije v smislu CSI »zakon«? Imate romantično predstavo o detektivu/detektivki kot osebi, ki se skriva v temnih ulicah v dolgem trenčkotu ter s klobukom na glavi preži na nekoga, pri tem pa primer reši v roku 45-60 min? Vas privlači mistika detektiva Hercula Poirota, Sherlocka Holmesa, Ms Marpel in podobnih likov, ki s svojo neizmerno raziskovalno žilico in logiko do potankosti razmislijo  primer in ga nato z lahkoto zelo hitro tudi razrešijo?detektiv_fog

Knjige, serije, z obilico domišljije ustvarjeni detektivski liki in še mnogo drugega, delajo zelo veliko krivico resničnemu detektivskemu delu. Ne samo, da niso osnovani na realnih temeljih detektivskega dela, ljudje mnogokrat mislijo, da so primeri rešljivi v zelo kratkem času in vedno s pozitivnim izkupičkom za stranko. Minimalno truda za maksimalni izkupiček, torej.

 Realnost je povsem drugačna oziroma leži nekje vmes. Ali bi bili pripravljeni  v dežju, mrazu pri temperaturi krepko pod ničlo, v vročini s temperaturami  nad 35 stopinjami Celzija sedeti v avtomobilu ter opravljati nadzor  nepretrgoma več ur (10-12 ur)?

Žejni? Lačni? Nekaj ur vas že tišči na toaleto, vi pa morate biti trdno skoncentrirani na osebo, ki se lahko vsak čas pojavi pred vami. Poleg tega morate znati v trenutku odreagirati, da boste pridobili ustrezen dokazni material, ki bo vaši stranki omogočil nadaljnje postopke pred sodišči ali drugimi ustreznimi institucijami. Ob vsem tem vas, ko pridete domov čaka pisanje poročila ter načrtovanje terenskih nalog, ki so na vrsti naslednji dan.

Ali pa si zamislite, da vam v petek zvečer, ko ste že v sproščenem vzdušju doma, v vaši najljubši domači opravi, pred TV ekranom, s kokicami v rokah in si nekje na pol v snu mislite »Končno zaslužen počitek po napornem tednu«, zazvoni telefon. Podjetje iz Ljubljane želi, da se za 10 delavcev v nočni izmeni opravi test alkoholiziranosti. Od vas pričakujejo, da pridete takoj ter opravite zadevo kot je treba. Boste zmožni storiti to? Ali se boste izgovorili, da nimate časa in da imate druge zadeve?

Vir: http://www.techtransfer.com/

Bi bili pripravljeni na takšen delovnik, na takšne vrste službo? Tudi med vikendom? Včasih se predčasno konča tudi zaslužen dopust! Veliko je odrekanja: družina, prijatelji, partnerji vsi občutijo našo odsotnost, ko smo 100% na terenu. Vendar takšni pač smo, to je naš smisel, to je naša strast.

Se vam to delo še zmeraj zdi romantično? To ni služba z 8 urnim delovnikom, od ponedeljka do petka. To je način življenja, to mora biti vaša strast, vaše poslanstvo. Če tega ne čutite, z detektivskim delom ne boste prišli daleč. Obupali boste še pred prvim pravim preizkusom, in si rajši poiskali konvencionlano službo.

Včasih je na terenu težko, ampak če si s srcem in dušo prisoten vidiš in doživiš pri delu tudi lepe stvari in trenutke: dobri občutki, ko se uspešno zaključi težaven in dolgo trajajoč nadzor. Veliko smeha in dobre volje, ko se na terenu zgodijo nepredvidene, komične, ironične stvari – taki dogodki se ti vtisnejo v spomin. Včasih je težko, ker se enostavno ne izide – celotno ekipa »zataji, zamrzne« – takrat vidiš, da je vsem težko, vendar se kot del ekipe zadevaš, da najboljši rastejo tako, da se učijo iz napak in veš, da se bo tvoja ekipa iz poraza dvignila še močnejša in polna zagona.

Detektivsko delo je delo ekipe za skupen cilj, je timsko delo.

Seveda pa detektivi in detektivke nismo samo delovno obarvani ljudje, znamo se tudi poveseliti in sprostiti. Detektivsko delo ni lahko, je pa vsekakor lepo.

Vaš DVA TIM

Drag View Close play
Scroll Top