Obeležitev mednarodnega dneva preiskovalcev in detektivov

Scroll Down

Mednarodni dan detektivov in preiskovalcev, 24. 7. 2016 – V čast vsem, ki so se v preteklosti, se sedaj ali se bodo v bodoče ukvarjali z izredno težkim, a tudi lepim poklicem, ki sicer v marsikomu vzbuja misli o romantičnosti detektivskega dela, a je v resnici tudi vedno bolj nevaren.

Ta dan smo pri DVA posvetili druženju, medsebojnemu povezovanju ter naravi, ki prežene skrbi in stres, saj kot pravi latinski pregovor: »Medicus curat, natura sanat« ali v prevodu »Zdravnik zdravi – narava pozdravi«.

Kje smo bili?

 

Kolaž
Bled, Bohinj, Mojstrana

 

Prva točka, kjer smo se ustavili je bila dolina Mojstrane, kjer smo se preizkusili v pravi planinski pustolovščini pobega v bivak – razbranje skrivnostne kode, izogibanje pastem ter pomnenje (planinskih) poti je bila za detektive mala malica 🙂

Mojstrana pomanjšana
Bivak II, pod njim pa soba pobega s planinsko tematiko. Legendarni BIVAK II so zgradili leta 1936 “na Jezerih” nad dolino Vrat in pod Rokavi. Konec leta 2015 so bivak preselili v dolino, kjer zaslužen pokoj uživa umeščen na skalnjak na zelenici pred Slovenskim planinskim muzejem.

Tudi ogled interaktivnega planinskega muzeja nas ni pustil ravnodušne. Doživeli smo pravo nevihto, srečali divje živali ter se zabavali ob reševanju nalog planinske tematike!

kolaž3
Srečali smo divje živali… ter moža pripravljenega za odhod v zimske razmere. Morda bi si tudi sami morali za zimski čas omisliti takšno opravo.
kolaž2
Stalna zbirka ter eksponati v Slovenskem planinskem muzeju.
Muzej2
Takole navdušeno smo zrli v »pravi« prepad.
bernarda1
Direktorica DVA, Bernarda Škrabar.

 

Bohinj in Bled pa nista znana le po svoji čudoviti naravni kulisi, ampak tudi zaradi obiskov znanih gostov. V teh koncih je leta 1967 dopustovala slavna pisateljica z neizmerno domišljijo Agatha Christie s svojim možem. Takrat je novinarjem povedala, da je v Bohinj prišla na oddih, svež zrak ter občudovat lepote naše dežele – idej za umore pa v Bohinju ni iskala.

Agatha se je ustavila tudi na Bledu – prav tako tudi mi. V poletnem času je tu še posebej priljubljena točka turistov z vseh koncev sveta.

kolaž4
V ozadju blejski otok, pletne, obala blejskega jezera.

Kljub lepotam narave je Agatho Christie izlet na Bled dodobra prestrašil…

… ko se je z možem sprehajala po eni izmed ulic, je nasproti prikorakal

aghata
Aghata Christie

moški, ki jo je povsem spominjal na enega izmed njenih likov in to jo je do dobra razburilo…

Pravijo, da je Agatha tako spoznala dve skrajnosti naše dežele – če je za Bohinj ugotovila, da je prelep, da bi ga »umazala« z umori, se je na Bledu na smrt prestrašila in torej najverjetneje ne bi imela težav z umeščanjem umorov v to okolje.

Nas na Bledu ni prestrašil nihče – uživali smo na sprehodu okoli jezera, se kulinarično razvajali ter si zaželeli, da bi detektivski poklic v prihodnje v Sloveniji napredoval še na višjo raven, da bi ga demistificirali ter mu dali čimbolj pozitivno konotacijo. Navsezadnje nas je večina detektivov zelo življenjskih, komunikativnih in dostopnih, odprtih za novosti.

Mednarodni dan preiskovalcev in detektivov je zato za nas pomemben, saj opozorimo na to dejavnost in promoviramo pomembnost ter obstoj našega dela ter naš prispevek družbi.

Se vidimo naslednje leto – do takrat pa pazite nase in pokličite svojega detektiva! 

skupna1

VAŠ DVA TIM

 

Drag View Close play
Scroll Top