Kako prepoznati telefonsko prisluškovanje?

Scroll Down

Dandanes se vsem zelo mudi, in s tem v zvezi je tudi konstanten občutek, da moramo biti stalno povezani: z našo družino, prijatelji, znanci, sodelavci, šefom, poslovnimi partnerji. Še posebej so nas k takemu načinu mišljenja prisilili, ne samo hiter življenski tempo, ampak predvsem uporaba pametnih mobilnih telefonov in naše stalne povezanosti na splet.
Najbrž si mislite: »Saj nisem politik, pomemben gospodarstvenik ali kdo, ki bi posedoval občutljive informacije in bi v tem smislu lahko postal tarča napada. Motite se! Tudi če niste znana in v političnih ali javnih krogih poznana osebnost, ste še vedno zanimiva tarča za pridobivanje občutljivih osebnih podatkov.phonetapping

POMISLITE ŠE ENKRAT: STE MORDA OGROŽENI?
Samo pomislite, kaj vse poveste preko svojega mobilnika, kaj vse imate shranjeno na svoji napravi. Že samo slike ter kontaktni podatki vaših prijateljev, poslovnih partnerjev in družinskih članov so prava zakladnica informacij. Tatovi identitet in ostali kriminalci si lahko na takšen način pridobijo informacije vašega bančnega računa, kreditne kartice in ostalega.
Sodelavci in pa tudi konkurenčni poslovni partnerji vam lahko na tak način ukradejo poslovne skrivnosti ter ideje glede novih produktov in inovacij, ki ste jih skupaj s sodelvaci razvijali več mesecev, morda celo let.
Ko enkrat pomislite s tega zornega kota, se boste zavedali, kdo vse bi lahko bil zainteresiran za vaše informacije in zakaj je ta spisek lahko zelo dolg.

KAKO PREPOZNATI, ALI VAŠEMU TELEFONU PRISLUŠKUJEJO?

1. TEMPERATURA BATERIJE

V primeru, da je vaš telefon na otip vroč oz. segret, še posebej takrat, ko ne kličete in je telefon v mirovanju, je to lahko potencialni znak, da se telefonu in pogovorom prisluškuje.
Vendar pa se je potrebno zavedati, da je telefon lahko segret tudi zaradi prekomerne uporabe.

2. NENEHNO POLNJENJE BATERIJE

Če morate svoj telefon polniti večkrat kot običajno, je to lahko še en izmed potencialnih znakov, da se nekaj dogaja. Sploh v primeru, da telefona niste uporabljali bolj pogosto kot običajno.
V primeru, da se telefonu prisluškuje, se to vsekakor pozna na moči njegove baterije. Telefon, na katerem je nameščena prisluškovalna naprava, snema pogovore v prostoru, tudi takrat ko se zdi, da naprava miruje.
Vendar baterije mobilnikov tekom življenske dobe izgubijo svojo moč delovanja. V primeru, da imate več kot leto dni star telefon je bolj pogosto polnenje baterije nekaj povsem normalnega.

3. TELEFON SE NOČE IZKLJUČITI

V primeru, da se pri ugaševanju vaše naprave soočate s težavami kot so: zakasnitve, osvetljen zaslon kljub ugasnjenemu telefonu ali pa se naprava sploh noče ugasniti, so to lahko znaki, da je vaš telefon »ozvočen«. Ti znaki se sicer lahko pojavijo tudi zaradi tehničnih in notranjih težav v sami napravi, vendar redkeje.

Če se vaš telefon medtem ko je v funkciji delovanja samodejno prižiga, ugaša ali samodejno namesti programsko opremo, je to zelo očiten znak, da nekdo upravlja vašo napravo.

4. ŠUMI V OZADJU

Če imate med opravljanjem klica v ozadju šum v obliki odmeva, statike ali »klikanja« so lahko ti zvoki posledica motenj v omrežju, zaradi slabe povezave ali pa nekdo posluša vaše pogovore. V kolikor pa zaslišite, da iz vašega telefona prihaja zvok statike medtem ko ne uporabljate telefona, imate kar zadeva varnost, resen problem.

5. POPAČENJA

Med klicanjem se približajte drugi elektronski napravi, npr. televizijskemu sprejemniku in opazujte kaj se dogaja. Če se v bližini te naprave pojavijo popačenja je to lahko znak, da imate v svoji napravi nameščeno »dodatno opremo«. Sicer so popačenja med klicanjem dokaj pogosta, če pa se pojavljajajo tudi med mirovanjem telefona, bodite vsekakor pozorni.

 

Možnost da vam prisluškujejo je zelo nizka, vsekakor pa obstaja. Če vas vseeno skrbi, da možnost prisluškovanja obstaja, se pozanimajte pri svojem trgovcu mobilne naprave, v skrajnem primeru se lahko oglasite pri policiji. Na hitro lahko problem rešite tako, da telefon ugasnete ter iz njega odstranite baterijo – vendar je to le začasna rešitev, ki pa ne bo preprečila nadaljnjega prisluškovanja. Najbolje je, da telefon pregleda strokovnjak – forenzik, ki pregleda telefon fizično ter ga hkrati testira na obstoj morebitne škodljive programske opreme.

 

Vaš DVA

 

Viri:

  • http://communications-media.lawyers.com/privacy-law/i-spy-whos-hacking-and-tapping-your-phone.html
  • http://www.makeuseof.com/tag/6-signs-cell-phone-tapped/
Drag View Close play
Scroll Top