Sledenje, hitri avtomobili, divje vožnje in orožje

Scroll Down

Detektivska dejavnost je nekaj čisto drugega, kar predstavljajo akcijski filmi, ki zelo potvarjajo podobo našega dela. Kljub temu pa je občasno tudi malo akcije v našem vsakdanu, v večini pa gre za stresno delo pod kratkimi roki, iskanje informacij in pridobivanje dokaznega gradiva o negativnih ravnanjih itn.

Hladna aprilska noč, rahlo razsvetljena ulica v centru mesta, dež rahlo prši, detektiva v avtu že malo zazebe, medtem ko srka že drugo kavo v zadnji uri in je čokoladni krof. Čaka v zasedi na akcijo, ko okoli vogala smukne temna senca. Detektiv skoči iz vozila, iz toka potegne nabito pištolo in steče za senco. Po krajšem lovljenju pritisne pištolo na hrbet zlikovca in mu ukaže, naj dvigne roki nad glavo. Je tudi v realnosti tako? Ne, seveda ni!

Aretacije storilcev – to je delo organov pregona, ne detektivov, ki smo del zasebnega sektorja. Detektiv je pasivni opazovalec. Detektivi pri opazovanju (drugo je, ko se opravljajo razgovori in podobno) ne vplivamo na dogajanje, ne posegamo vanj, ampak ga samo zadokumentiramo, foto, video, zberemo dokazno gradivo, ki zdrži potem tudi na sodišču, če je to potrebno. Pri delu se nas v večini ne sme opaziti, sploh ko gre za prikrito opazovanje, nadzor in sledenje. Drugo so razgovori pri preiskavah tatvin, zavarovalniških goljufij in podobno.

 

Naše vsakodnevno delo

V večini, ca 90-95% delamo za gospodarske družbe in preiskujemo razne prevare – npr. lažno prikazovanje potnih stroškov, zlorabe bolniškega dopusta… Pri slednjem velikokrat ugotovimo, da počne delavec vse drugo, kar pa mu je osebni izbrani zdravnik predpisal v navodilih za zdravljenje – odide izven kraja bivanja, na morje, smučanje, pride celo do tega, da dela na črno za konkurenčno podjetje.

Včasih gre potem v nadaljevanju primer na delovno sodišče, zato je pomembno, da je poročilo detektiva napisano strokovno, profesionalno, z ustreznim izrazoslovjem in dokaznim gradivom in da je detektiv vešč govornik, da ima izkušnje s pričanji na sodišču.

V večini so detektivi še vedno samotarji, delajo vsak zase, tako v Sloveniji kot tudi po svetu je namreč malo detektivskih agencij, v katerih je zaposlenih več detektivov. Slednje je po našem mnenju nujno, saj se operativno delajo v večini primeri, kjer en sam detektiv ne more profesionalno in strokovno zagotoviti nadzora na terenu, saj to ni izvedljivo!

 

Opazovanje, sledenje

So izrazi, ki jih pogosto uporabljamo, saj smo veliko na terenu. Osnovno orodje detektiva je opazovanje, sledenje… in to ne izgleda tako, kot prikazujejo filmi, kjer vidimo hitra vozila, orožje in adrenalin. V praksi se zgodi, da tudi po 10, 20 ali več ur sedimo v vozilih in se ne zgodi nič. Gledamo v stavbo, iz katere ne pride nihče. Zato je natančnost, potrpežljivost in tudi konstruktivna trma tisto, kar pravi detektiv mora imeti, da zdrži ure in ure dolgočasnega opazovanja na pravi trenutek, ki ga morda sploh ne bo.

V naši detektivski agenciji smo specializirani za težke nadzore, najsi bodo to v mestu ali ruralni, prilagodimo se vsaki situaciji, vremenu in smo temu ustrezno dobro opremljeni, da tovrstne nadzore opravimo profesionalno. V izziv so nam ravno težki nadzori, kjer je potrebno osebi dihati za ovratnik in slednja seveda na sme opaziti! Ne, ni tako kot v filmih, v realnosti je to zelo težko in temelj vsega je ZELO uigrana, izkušena ekipa detektivov ter dobra oprema. Brez tega ne gre! In neizkušenim odsvetujemo, da se gredo tega sami, saj lahko s tem ireverzibilno ogrozijo primer.

 

Opazovani osebi ostati na sledi tudi ko je težko, je izziv

In tukaj v večini ni škripajočih gum, divjanja po cesti in orožja. V kolikor je opazovana oseba zelo dinamična, je potrebno imeti ogromno znanja in ogromno izkušenj, da jo lahko profesionalno slediš, kar pomeni zelo koncentrirano delo.

Pri tem je potrebno pri preliminarni analizi in pri pripravi na primer upoštevati in predvidevati tudi vse možne objektivne okoliščine, kot so na primer to, kje se bo oseba gibala in kako – ali je to peš, s kolesom, motorjem, vlakom, avtobusom, taksijem, osebnim vozilom – enim, več, letalom itd… Se bo premikala po mestu, medkrajevno, v drugo državo. Pri sledenju je ogromno okoliščin, kot na primer že samo rdeča luč na semaforju, ko je opazovana oseba že peljala mimo. V kolikor ne predvidevaš vnaprej celotnega nadzora in da ni na nadzoru več oseb z več vozili, je lahko primer na semaforju vsaj za tisti dan izgubljen. V kolikor je bil ta dan odločilen, pa je izgubljen tudi primer, v roku minute, dveh, ko se je zamenjala luč na semaforju in ste ostali na rdeči.

Razložite naročniku, ki nima pojma, kako poteka detektivsko delo, kako ste ostali na rdeči luči na semaforju in niste ugotovili, kam je odpeljala nadzorovana oseba? Hm… Redko kdo bo imel posluh za to, zato je pomembno, da je detektivska ekipa izkušena, uigrana, profesionalna in do takšnih primerov pride le v ekstremnih razmerah – ko si naredil vse 100%, pa ti je objektivna okoliščina onemogočila določeno pot… V nasprotnem primeru je to le slabo opravljeno delo!

 

Cene?

Cene so zelo odvisne so od primera do primera. Določeno zadevo lahko rešimo na primer že za 200,00 €, v kolikor je na terenu hitro rešljiva. Določen primer pa lahko opazujemo par dni, teden, dva, pa se takrat ne bo zgodilo nič relevantnega… Kar so vse objektivne okoliščine. Detektiv je v tem tisti, ki naredi vse za to, da zadokumentira dejansko dogajanje, ne glede na to, kakšno to je. Lahko se zgodi veliko, lahko pa prav nič in pri opazovanju nima na to prav nobenega vpliva. Drugače je pri preiskovanju npr. tatvin, goljufij itd.

Vse cene se dogovorijo fiksno, pred prevzetjem primera. Prednost strank je, da lahko določijo maksimalen znesek, do katerega gre nato detektiv pri opravljanju dela.

Drag View Close play
Scroll Top