Sledijo vam lahko preko vaše baterije v mobilni napravi

Scroll Down

Številne dosedanje afere, povezane z vohunjenjem ameriške agencije za nacionalno varnost NSA, so pokazale, da lahko njeni agenti brez večjih težav vdrejo v skorajda vse pametne mobilne telefone, ki so na voljo končnim uporabnikom. Poleg tega lahko uporabnikom sledijo z vgrajenim navigacijskim sistemom, zato se vse več lastnikov mobilnikov odloča za izklop modula GSP. Na žalost to ne bo dovolj, saj so raziskovalci stanfordske univerze v sodelovanju z izraelsko vlado dokazali, da je uporabnikom pametnih mobilnih telefonov Android mogoče brez težav slediti tudi s spremljanjem majhnih sprememb, ki se dogajajo znotraj baterije.

Sledenje uporabniku s hitrostjo praznjenja vgrajene baterije je mogoče na podlagi dejstva, da bolj ko je mobilnik oddaljen od mobilne bazne postaje, večja je poraba električne energije.

Če vohuni poznajo vašo običajno pot gibanja, vam lahko sledijo s kar 90-odstotno natančnostjo, v nasprotnem primeru pa se natančnost sledenja zmanjša na vsega 60 odstotkov.

Pred novo obliko vohunjenja se žal lahko zavarujemo le tako, da iz pametnega mobilnega telefona fizično odstranimo baterijo, saj naj bi bilo sledenje mogoče tudi v primeru, ko je mobilna naprava izključena.

Pred tovrstno obliko sledenja pa so najbolj izpostavljeni uporabniki pametnih mobilnih telefonov Android, saj Google skorajda vsem nameščenim aplikacijam omogoča prost dostop do podatkov o bateriji, vključno z nivojem napolnjenosti in hitrostjo praznjenja.

(povzeto po Računalniške novice, 12. marec 2015)

Drag View Close play
Scroll Top