PSA test

Specializirane storitve – PSA test

Scroll Down

Pri Detektivsko varnosti agenciji v okviru DETEKTIVSKEGA LABORATORIJA nudimo in izvajamo forenzične teste na spermo in semensko tekočino – t.i. PSA teste, ki lahko razjasnijo začetni dvom v primerih partnerske nezvestobe ali pa vam olajšajo odločitev o tem, ali v nadaljnjih postopkih preiskovanja domnevne partnerjeve nezvestobe najeti detektiva.

Kaj je PSA test?

PSA (prostatični specifični antigen) je glikoprotein, ki nastaja v prostati, izloča pa se v semensko tekočino. PSA je eden izmed glavnih proteinov v semenski tekočini s koncentracijami 0,2 do 3,0 mg/ml. Ravno te visoke vrednosti in pa dejstvo, da se PSA lahko odkrije v vaginalnih izločkih tudi pri izredno nizkih koncentracijah,  mu omogočajo, da je uporaben za odkrivanje celo zelo majhnih količin semenske tekočine.

Prednosti  PSA testa so naslednje:

  • Prostatični specifični antigen je znanstveno sprejet in potrjen marker pri odkrivanju in dokazovanju semena in semenske tekočine (tudi v kazenskih zadevah).
  • Odkrivanje sperme je možno tudi v primerih, ko pri moškem v izlivu ni več prisotnih semenčič (moški ima opravljeno vasektomijo ali ima eno od oblik azoospermije).
  • Za izvajanje testa zadostujejo že zelo majhne količine sperme ali semenske tekočine. Študija Macaluso et al. (1999) je pokazala, da tudi količina 10 µl sperme poveča koncentracijo PSA v vaginalnih izločkih za približno 200-krat.
  • PSA je izredno stabilen protein. Pri preiskavi sumljivega vzorca ga je možno v vaginalnem izločku zaznati tudi do 27 ur po spolnem odnosu (po nekaterih študijah pa tudi do 35 ur po spolnem odnosu).
  • PSA je bolj specifičen (natančen in zanesljiv) kot preskus kisline fosfataze (Acid Phosphatase Semen Detection).
  • Verjetnost lažno pozitivnih rezultatov je v prvih 12 urah po spolnem odnosu nična.
  • S PSA testom je bil potrjen oz. zaznan madež sperme na oblačilih starih več kot 30 let.

Naši strokovni delavci testirajo vse sumljive madeže, za katere sumite, da bi lahko bili povezani z nezvestobo, in bi lahko vsebovali sledove sperme in semenske tekočine.

Ko imate občutek, da vas partner vara, se pred soočenjem z njim, v to prej prepričajte, saj lahko z neutemeljenimi obdolžitvami naredite veliko škode. Tudi s t.i. »domačimi kompleti« za odkrivanje partnerjeve nezvestobe, ki jih lahko kupite na vsakem koraku, je potrebno biti pazljiv, saj gre za zelo občutljive zadeve, s katerimi naj rokujejo samo za to usposobljene osebe. Običajno morajo biti vzorci shranjeni v primernih pogojih, ne smejo biti podvrženi nikakršni kontaminaciji, z njimi je potrebno pred in med testom ravnati pravilno in previdno.

Ko so rezultati testov znani, detektiv napiše strokovno poročilo. Na vašo željo se lahko postopek nadaljuje z ugotavljanjem partnerjevega vedenja (kje se zadržuje in s kom, ali je res na službeni poti ali sestanku itd.).

Če imate glede obnašanja vašega partnerja pomisleke, se posvetujte s strokovnjaki, ki imajo na področju preiskovanja partnerske nezvestobe večletne izkušnje.

Vaš DVA TIM

Drag View Close play
Scroll Top