Konkurenčna prepoved in konkurenčna klavzula

Konkurenčna prepoved in konkurenčna klavzula

Scroll Down

Konkurenčna prepoved in konkurenčna klauzula

Konkurenčna prepoved – zakonska prepoved konkurenčne dejavnosti

Kot delodajalec zagotovo ne plačujete delavca za to, da v prostem času deluje kot vaša konkurenca in vam tako posredno povzroča finančno škodo.

Če sumite, da vaš zaposleni krši zakonsko prepoved konkurenčne dejavnosti, za vas opravimo poizvedbe in pridobimo dokazno gradivo o kršitvah.

Konkurenčna prepoved ali zakonska prepoved konkurenčne dejavnosti (39. člen ZDR-1) ščiti delodajalca pred tem, da delavec v času trajanja delovnega razmerja pri njem ne bi opravljal del ali sklepal poslov, ki sodijo v okvir delodajalčeve dejavnosti in bi lahko zanj pomenili konkurenco. Gre za zaščito bistvenih elementov delovnega razmerja, torej lojalnosti in prepovedi škodovanja interesom delodajalca.

Konkurenčna klavzula – pogodbena prepoved konkurenčne dejavnosti

Če sumite, da vaš nekdanji zaposleni krši pogodbeno prepoved konkurenčne dejavnosti, za vas opravimo poizvedbe in pridobimo dokazno gradivo o kršitvah.

Konkurenčna klavzula ali pogodbena prepoved konkurenčne dejavnosti (40. člen ZDR-1) se dogovori z namenom, da se kot delodajalec po prenehanju delovnega razmerja zavarujete pred tem, da bi delavec izkoriščal med delovnim razmerjem pridobljena tehnična, proizvodna ali poslovna znanja in poslovne zveze za opravljanje delodajalcu konkurenčne dejavnosti. Konkurenčna klavzula mora biti določena v pisni obliki (ponavadi v pogodbi o zaposlitvi).

Drag View Close play
Scroll Top