Varnostni načrt

Kako lahko z dobro zasnovanim varnostnim načrtom v podjetju prihranite denar?

Scroll Down

Ustanavljanje podjetja nas stane precej časa in tudi denarja. Zadnja stvar, ki jo podjetnik želi ugotoviti je ta, da mu slab ali sploh nikakršen varnostni načrt povzroča stroške, na katere sploh ni računal.

Veliko je načinov, kako podjetje lahko izgubi denar zaradi slabega varnostnega načrta, ali celo pomanjkanja le-tega. Vlomijo lahko v skladišča podjetja, iz njega ukradejo izdelke, prav tako se lahko vlomilci polastijo skrbno varovanih informacij izdelkov ali celo poslovnih skrivnosti. Navsezadnje so poslovni prostori podjetja lahko tarča vandalizma.

Ne samo, da podjetje zaradi vira finančne stabilnosti vam in ljudem, ki jih zaposlujete pomeni veliko, predstavlja tudi čas in trdo delo, ki ste ga vložili, da je podjetje postalo to, kar je. Prav zaradi tega morate v svoj varnostni sistem zaupati in ga ves čas posodabljati.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj področij, kjer delujejo varnostne agencije in so hkrati pomemben vidik varnosti v podjetju.

  1. POSLOVNI PROSTORI (fizično varovanje)

Če ste podjetje, ki v skladiščih hranite izdelke višjega cenovnega razreda, včasih tudi najboljša varnostna služba ne more preprečiti vloma in iznosa izdelkov najbolj motiviranim tatovom.
Ena od možnosti, da zmanjšate možnosti vlomov je, da najamete profesionalno ekipo varnostne službe, ki bo poskrbela, da bodo vaši objekti pod nadzorom 24 ur dnevno. Celo sofisticirani alarmni sistemi ne zagotavljajo uspeha – z njihovo pomočjo boste le opozorjeni, da se tatvina že dogaja.

Tudi objekti, v katerih se počutimo izredno varne, so lahko tarča dobro izurjenih vlomilcev. Dobro varnostno podjetje, se bo z vami dogovorilo za sestanek, ocenilo bo ranljivosti in tveganja vašega podjetja ter prilagodilo varnostni načrt tako, da vam bo najbolj ustrezal in pomagal pri preprečevanju varnostnih tveganj.

  1. INFORMACIJE

Informacije so vitalni del vašega podjetja, industrijsko vohunjenje pa vse bolj pogost pojav.  Konkurenca bo naredila vse, da bi prišla do vaših najpomembnejših informacij. To lahko podjetja naredijo na več načinov:

  • fizično vdrejo v vaše prostore ter odtujijo listine, službene prenosnike, mobilne telefone;
  • vdrejo v informacijski sistem, odtujijo gesla, s katerimi dostopate do pomembnih informacij;
  • v vaš kolektiv »podtaknejo« vohuna – novega zaposlenega, s pomočjo katerega zbirajo pomembne informacije, ki vplivajo na vašo poslovno uspešnost.

Zavedati se je potrebno, da kdor želi priti do informacij, ne bo izbiral sredstev, zato mora biti načrt varovanja celovit in mora zajemati tako fizično varovanje, informacijsko varnost, osredotočen pa mora biti tudi na zaposlene.

Ko sodelujete z varnostnim podjetjem ali agencijo, vam le ta pomagala implementirati ukrepe, ki bodo pomagali varovati pred potencialnimi nevarnostmi. Do sedaj se je kot najbolj učinkovita pokazala t.i. politika čiste mize ter politika »zaklenjenega zaslona«, ko nas ni pri računalniku.

 

  1. ZAPOSLENI

Na žalost lahko tudi zaposleni pomenijo grožnjo varovanju informacij v podjetju ali varnosti podjetja nasploh. Nezadovoljni delavec se lahko zelo hitro obrne proti podjetju, v katerem dela: ker imajo takšni delavci občutek, da se jih ne obravnava korektno, nimajo nobenih zadržkov, da konkurenci prinašajo pomembne informacije. V povezavi s tem, je izrednega pomena, da svojim zaposlenim omogočite varno delovno okolje, kjer se bodo počutili dobro, in kjer bodo tudi radi delali. Seveda pa imate tudi vi kot delodajalec pravico, da se počutite dobro: najamete lahko ekipo, ki vaše delavce nadzoruje ali pa izvaja občasne kontrole. To je še posebej priporočljivo, če se kot delodajalec želite prepričati, da so vaši zaposleni na delovnem mestu produktivni, da ne izkoriščajo bolniških odsotnosti, niso alkoholizirani, če sumite na notranje kraje ali nespoštovanje konkurenčne prepovedi in klavzule ipd. Samo zaradi alkoholiziranosti na delavnem mestu je bila v letu 2011 škoda, ki so jo utrpela podjetja, ocenjena na 159 milijonov EUR.

sabotage

  1. VANDALIZEM NA ALI V OBJEKTIH PODJETJA

Vandalizem je eden od pojavov, ki najbolj očitno in prizadene finance podjetja: razbito okno proizvodne hale, grafit na novi fasadi poslovnega objekta, kjer sestankujete, pijančevanje v bližini vaših poslovnih prostorov –  vse to lahko slabo vpliva na poslovanje. Najetje varnostne agencije lahko za vas pomeni, da se boste od slej drugače soočali z nastalo škodo, povzročitelje hitreje odkrili, v prihodnosti pa preprečili takšne incidente.

Razumljivo je, da vašemu podjetju želite le najboljše in, da se kot delodajalec nimate časa direktno soočati tudi z varnostno problematiko podjetja. Soočenje s tovrstno tematiko je lahko stresno, zato je najboljša rešitev, da prepustite to strokovnjakom: vzelo vam bo le minimalen vložek časa, varnostna agencija pa bo poskrbela za celovito reševanje problema ter pripravo varnostnega načrta. Najbolje je tudi, če za celoten varnostni sistem poskrbi eno podjetje: tako vi prihranite čas in denar, v paketu pa dobite vse potrebne storitev: od varovanja objektov do nadzora nad delavci in varovanja informacij.

Drag View Close play
Scroll Top