Zavarovanje svoje osebnosti

Varovanje zasebnosti na spletu (1. del)

Scroll Down

Ko je govora o zasebni varnosti nas večina napne ušesa, vendar je vprašanje, ali dejansko sploh poslušamo in razumemo stvari, ki nam jih strokovnjaki za varnost predlagajo. Beremo, poslušamo, vidimo, spremljamo medije, se izobražujemo pa se vseeno zdi, da stvari ne razumemo najbolje.

Čas je, da začnemo o varnosti razmišljati izven ustaljenih okvirov ter da se razvije nova paradigma na področju osebne varnosti. Varovanje osebnih podatkov naj vključuje tri poglede, ki nam lahko pomagajo pri upravljanju z lastno varnostjo, in sicer:

 • Minimiziranje tveganja lastne izpostavljenosti
 • Spremljanje svojega denarja
 • Upravljanje z že povzročeno škodo

Minimizirajte tveganje lastne izpostavljenosti

Kako uresničimo zgornjo zapoved?

 • Omejite število kreditnih in debetnih kartic, ki jih nosite v svoji denarnici.
 • Nikoli ne posredujte svojih osebnih podatkov na spletu, po telefonu ali komurkoli, ki se predstavlja kot uslužbenec poslovne ali vladne ali katere druge organizacije. Če se vam to zgodi, prekinite pogovor ter pokličite na uradno številko ter zadevo prijavite, v splet vnesite pravilen URL organizacije ter jo preverite. Zadeve, ki vključujejo vaše osebne podatke, se v večini primerov ne rešujejo preko telefona, ampak osebno.
 • Nikoli ne sledite povezavi v e-pošti, ki se vam zdi sumljiva. Nikoli ne klikajte na sumljive banner oglase. Vedno uporabljajte le uradno potrjene aplikacije.
 • Nikoli za pregledovanje spletne pošte ne uporabljajte javnega WiFi omrežja.
 • Uporabljajte dolga in močna gesla, ki naj vsebujejo alfa-numerične znake ter simbole namesto črk (v kolikor je to mogoče). Geslo naj bo v obliki stavka, ki si ga lahko zapomnite. Nikoli svojih gesel ne razkrivajte drugim osebam.
 • Imejte vzpostavljena vsaj dva poštna naslova: enega za bolj občutljive dejavnosti, drugega pa za prijave v socialna omrežja.
 • Vedno imejte vse naprave (pametne telefone, tablice, računalnike, itd.) opremljene tudi z antivirusnimi programi. Zelo pomembno je, da so ti programi vedno posodobljeni.hoax
 • Škartirajte dokumente z vašimi občutljivimi podatki.

Pri vprašanjih varnosti na spletu je najpomembnejša doslednost – vzemite si nekaj dodatnih minut, da vnesete svoje uporabniško ime in geslo, ko se prijavljate v razne račune. Nikoli gesel ne shranjujte na vaši napravi, saj s tem neizmerno olajšate delo hekerjem in ostalim nepridipravom, ki želijo pridobiti dragocene informacije.

 

Vzemite si vendar teh nekaj dodatnih sekund za vnos gesla in uporabniškega imena in se s tem izognite neprijetnostim.

Poskušajte tudi prekiniti z navado, da s svetom in spletom delite vsako vašo misel, dogodek, življenjski moment, slike s potovanj ter družinskih počitnic, selfije z najnovejšim avtomobilom ter zaročnim prstanom.

In še enkrat: nikoli ne kliknite na povezavo, ki se vam zdi sumljiva. Nikoli se ne odzovite na sumljivo elektronsko pošto, ne da bi prej naredili »manjšo preiskavo«.

 

 

V naslednjih objavah pa še nekaj nasvetov, kako nadzirati vaš denar ter kako se soočiti z že povzročeno škodo.

Drag View Close play
Scroll Top