Zavarovanje svoje osebnosti

Varovanje zasebnosti na spletu (2. del)

Scroll Down

Nadaljevanje…

Spremljajte svoj denar

Vedno spremljajte svoj denar – uporabljajte varna spletišča za dostop do aplikacij, ki vam omogočajo vpogled do vseh transakcij, ki se dogajajo na vašem računu, bančni ali kreditni kartici. Preverjajte vaše kreditne in bančne račune na dnevni bazi, da lahko sledite vsemu, kar se dogaja. Če na računu vidite kakršnokoli sumljivo transakcijo, za katero se ne spomnite, da bi jo izvršili vi, se takoj (!) in nemudoma obrnite na svojo banko.

Večina bank tudi omogoča spremljanje transakcijskih računov na tak način, da vas za vsako izvedeno transakcijo z varnostnim sporočilom na mobilno napravo obvestijo, da je bila izvedena določena transakcija. V primeru, da dobite sms obvestilo o bančni transakciji, ki je niste izvedli vi osebno, mora to pri vas nemudoma sprožiti »rdeči alarm«, da se nekaj dogaja. Finančne institucije in banke ne morejo vedno slediti vsem transakcijam, in včasih se zgodi, da spregledajo tiste, ki bi bile lahko za uporabnike njihovih storitev nevarne in nezaželjene, ali pa že nakazujejo na zlorabe bančnih računov in osebnih podatkov.

VS banka

Storilci v imenu žrtve lahko zelo hitro izvedejo večje število finančnih transakcij, najamejo posojilo, preko spleta nakupijo večjo količino raznovrstnega blaga, znani pa so tudi primeri, ko so storilci vzeli hipoteko na žrtvino hišo in si na njen račun kupili ali pridobili določene pravice.

Do številke bančnega računa lahko pridejo na več načinov. Raziskave Interpola kažejo, da se kar 46 odstotkov tovrstnih kraj zgodi zaradi pozabljene kreditne kartice oziroma kako drugače pridobljenih podatkov o bančnem računu.

Ko se stvari že zgodijo…

Tatovi identitet in t.i. trgovci z osebnimi podatki so postali veliko bolj prefinjeni, kršitve pa so čedalje bolj izdatne. Tovrstni primeri pa so postali tudi čedalje težji za odkrivanje. V zadnjih nekaj letih je bilo na splet »ponesreči« naloženih preko 1 milijardo datotek, ki vsebujejo občutljive osebne podatke. Velika verjetnost je, da so tudi vaše informacije pristale v rokah nekoga, čigar poslanstvo je izkoriščati in okoriščati se z osebnimi podatki tretjih oseb. V svetu so goljufije s krajo osebnih podatkov največkrat povezujejo s kazenskimi, medicinskimi ter davčnimi zadevami, če naštejemo le nekatere.

Kraja identiteTorej, kaj lahko storite, če ste opazili znamenja, da ste postali žrtev kraje osebnih podatkov, ali pa celo žrtev kraje osebne identitete. O svojem sumu takoj obvestite pristojne organe, prekličite bančne kartice in zamrznite poslovanje z njimi. Morda boste tudi ostale osebe hoteli obvestili o tem, naj bodo pazljive z operiranjem s svojimi podatki.

In nikoli ne pozabite – edini, ki lahko zavarujete sebe, svoje osebne podatke, bančne račune in še mnogo drugega ste vi sami.

Vir: http://abcnews.go.com/Business/privacy-dead-protect/story?id=33390091

Drag View Close play
Scroll Top