Ključna vprašanja

5 ključnih vprašanj, ki jih morate zastaviti detektivu

Scroll Down

… še preden začnete sodelovati z njim oziroma od njega naročite določeno storitev.

Da bi dokazi, ki jih je detektiv zbral za vas zdržali presojo na sodišču, morate v prvi vrsti najeti detektiva, ki je strokoven, diskreten, kvalitetno opravlja svojo storitev, je pošten in deluje v skladu s standardi etike in poslovne integritete.

Kako torej ugotoviti, ali je detektiv, ki ste si ga izbrali dober? In, ali boste z njegovo pomočjo uspešno rešili primer zaradi katerega ste ga najeli?

Najbolje je, da mu zastavite nekaj vprašanj, s pomočjo katerih boste ugotovili, ali je izbrani detektiv dober, učinkovit ter strokovno podkovan, da vam lahko pomaga pri reševanju vašega problema.

  1. »Ali ima detektiv licenco in je škodno zavarovan?«

V Sloveniji lahko detektivsko dejavnost opravlja oseba, ki ima opravljeno ustrezno usposabljanje, detektivski izpit ter veljavno licenco. Detektiv, ki ima veljavno licenco za opravljanje detektivske dejavnosti je v skladu z zakonom obvezno član Detektivske zbornice Republike Slovenije.

Detektiv mora tudi imeti sklenjeno zavarovanje odgovornosti za škodo, ki bi lahko nastala pri njegovem delu. Za sklenjeno zavarovanje odgovornosti za škodo se šteje dokazilo o zavarovanju odgovornosti, sklenjeno v Republiki Sloveniji.

Izbranega detektiva lahko preverite pri Detektivski zbornici Republike Slovenije (http://www.detektivska-zbornica-rs.si/seznam-detektivov/krajevni-seznam), kjer se nahaja seznam vseh veljavnih detektivskih licenc in tudi tistih, ki so prenehale veljati.

  1. »Za katera področja dela se je detektiv specializiral?«

Medtem ko večina detektivov oglašuje, da so specializirani za vse mogoče primere npr. od iskanja izgubljenega hišnega ljubljenčka do preiskovanja težjih primerov izginotja in iskanja pogrešanih oseb, so nekateri detektivi in detektivske agencije bolj usposobljeni od drugih za izvedbo določenih vrst preiskav in primerov.surveiilanceČe potrebujete detektiva za nadzor delavca, najemite agencijo, ki je specializirana za nadzor in ima za seboj vrsto uspešno razrešenih primerov. Če potrebujete nekoga za reševanje problemov informacijske varnosti, se obrnite na strokovnjaka z dovolj znanja in opreme. Vaš primer in težavo mora vsekakor reševati nekdo, ki bo visoko motiviran za razrešitev situacije.
Dober detektiv bo priznal svoje omejitve ter vas obvestil o svojih izkušnjah z določenim področjem dela. Pomembno je tudi, da izberete detektiva, ki je na svojem področju aktiven strokovnjak, se stalno izobražuje in izpopolnjuje. To pomeni, da dobro pozna aktualno zakonodajo in pravne postopke, potrebne v določenih primerih. S tem znanjem vaš primer zagotovo ne bo ogrožen.

  1. »Ali lahko dobim vpogled v pogodbo?«

Preden podpišete pogodbo o sodelovanju, vam detektiv, ki deluje strokovno in etično, pogodbo da na vpogled. Vsakdo je upravičen, da pred podpisom pogodbe pozna svoje pravice in dolžnosti, ki zadevajo sodelovanje.+o pomembni tudi drugi vaši dokumenti.

  1. »Kako vam detektiv poroča? Kakšna so njegova poročila in drugi pisni izdelki?«

Iz strokovnih poročil detektiva in drugih pisnih izdelkov lahko veliko razberete o tem, kako resno detektiv jemlje svoje delo. Strokovno poročilo je izdelek, ki ga boste prejeli po zaključku preiskave in se ga lahko uporabi v morebitnih nadaljnjih postopkih. So poročilu dodane še video vsebine in slikovno gradivo kot dodaten dokazni material? Je poročilo napisano strokovno, brez slovničnih napak? Je pregledno in vsebuje vse potrebne elemente in informacije, da bo v postopku obveljalo kot dokazno gradivo? Če je odgovor pritrdilen, pomeni, da vaš detektiv svoje delo in vaš primer jemlje resno.

  1. »Ali je vaš detektiv dosegljiv 24/7/365?«

Verjeli ali ne, nekatere detektivske agencije oglašujejo osem urni delavnik (8.00 – 16.00). Detektivsko delo je fleksibilno in ne more biti odmerjeno z osem urnim delavnikom. Prednost, da lahko detektiva v primeru urgentne zadeve pokličete kadarkoli, ta pa se z interventno ekipo odzove v najkrajšem možnem času, je dodana vrednost, od katere je odvisno, ali bo primer rešen v vašo korist ali ne.

Ta vprašanja so seveda splošne smernice in vodila, ki vam lahko pomagajo pri selekciji in izbiri detektiva. Na koncu se boste morali vseeno odločiti sami. Najpomembneje je, da si zapomnite naslednje tri pomembne točke:

  • preverite, ali ima detektiv veljavno licenco za opravljanje dejavnosti (in, ali je detektiv z veljavno licenco aktiven, tj. ali dejansko dela v praksi),
  • povprašajte ga, za katera področja je specializiran,
  • ali je dosegljiv 24/7.
Drag View Close play
Scroll Top