Vsemogočni detektiv?

Scroll Down

Potrebno je biti pošten in govoriti resnico oziroma povedati stvari direktno, brez olepševanja. Marsikdo v poslovnem svetu, kakor tudi v detektivskem poslu, zna veliko govoriti, narediti pa malo. Detektiv bi že po svoji naravi dela, glede na zelo občutljive primere, ki jih preiskuje vsakodnevno, zavezanosti k molčečnosti, varovanju poslovnih skrivnosti, moral biti, še toliko bolj kot drugi ljudje, zaupanja vredna oseba.

Detektivi vstopamo v samo bistvo podjetij, za katere delamo, poznamo njihovo jedro, težave, ki jim jih pomagamo reševati. In vse to so seveda informacije strogo zaupne narave.  Vstopamo tudi v zasebno sfero fizičnih oseb, ki pridejo do nas z določenimi težavami, ki jih lahko z našo pomočjo razrešijo. Vse to so zelo občutljive zadeve in detektiv mora biti popolnoma neoporečen, da je lahko zaupanja vreden.

Včasih se v tem poslu nisem toliko izpostavljala, bilo se je težko uveljaviti med starejšimi kolegi, ki so name, mlado diplomantko, brez izkušenj v preiskovalni dejavnosti, gledali rezervirano, vendar sem od prvega dne trdno vedela, da mi bo uspelo, saj je ta poklic moje življenje in verjamem, da sem jih hitro prerasla, sploh po vrednotah in marljivem delu. Tega več ne skrivam in mislim, da se človek pač mora postaviti tja, kjer je njegovo mesto.

Detektivska dejavnost v Sloveniji, žal še ni v takšni fazi, kot bi morala biti. Ker se zavzemam za večjo profesionalizacijo tega poklica, o plusih in minusih v tej dejavnosti tudi govorim, saj menim, da je to vodilo napredka. Gledati širše, pogledati tako dobre kot slabe strani in se iz tega nekaj naučiti za boljši jutri. Ker sem mednarodno aktivna, imam veliko kontaktov s kolegi detektivi iz celega sveta, z ljudmi, ki so bili preiskovalci, z detektivi v državnih organih, z ljudmi, ki po 30, 40 let delajo v tem poslu in na takšen način imam tudi veliko informacij o delu detektivov po svetu. Mnogo je svetlih primerov in zglednih detektivov, ki delujejo pošteno, veliko pa je tudi takšnih, ki si niti zdaleč ne zaslužijo naziva detektiv.

Na žalost si detektivi po svetu s takšnimi in drugačnimi incidenti, preprodajanjem informacij, nelojalno konkurenco, dumpinškimi cenami in nelegalnimi metodami dela ne delajo prav nobene usluge, še manj pa s tem prispevajo k dvigu te dejavnosti na višjo raven. Za potrebe neke seminarske naloge na Fakulteti za varnostne vede sta me dve študentki v intervjuju vprašali, ali se lahko etičnosti človek priuči. Odgovorila sem, da ne, etičnost je prirojena in okrepljena z dobro vzgojo, zgledi staršev in okolice, zaupanje pa je prisluženo skozi dolga leta dela. Ali torej lahko zaupate detektivom na splošno? Lahko, tako kot vsakemu drugemu… obstaja pa nekaj stvari, na katere je potrebno biti pozoren.

Imamo ekipo detektivov, delujemo 24/7, na področju celotnega sveta

Tako v Sloveniji, kot tudi po svetu je malo detektivskih agencij, ki razpolagamo z večjo ekipo detektivov. V Sloveniji smo pravzaprav ena izmed večjih in bolje opremljenih detektivskih agencij. Edini v Sloveniji imamo svoj detektivski center in detektivsko intervencijsko ekipo, ki je dosegljiva neprestano, vse dni v letu, kar tudi v resnici zagotavljamo, ne samo obljubljamo. En sam, dva ali trije detektivi tega ne zmorejo zagotavljati. V primeru, da takšna ekipa deluje na srednje velikem nadzoru, ki zahteva angažiranje večjega števila  detektivov na terenu, drugo podjetje pa jih pokliče za nujen alkotest, nujno kontrolo bolniškega dopusta, nujno vročitev in podobno, tega ne bodo mogli nikakor zagotoviti! Prav tako se jim zadeva ne izide po Zakonu o delovnih razmerjih, saj se v dnevu zamenjajo trije delovniki, torej 3 x 8 delovnih ur in en, dva ali celo trije detektivi po zakonu ne morejo zagotavljati dežurstva in angažiranja 24/7/365. Takšne agencije obljubljajo, vendar pridejo tudi dopusti, usposabljanja, izobraževanja in druge odsotnosti, ki to dosegljivost še toliko bolj zmanjšajo.

Eno je imeti svoje zaposlene detektive v podjetju, ki tvorijo močno ekipo, se poznajo med seboj , delajo vsakodnevno skupaj na primerih, drugo pa je reklamirati in se pretvarjati, da podjetje razpolaga z ekipo detektivov, dejansko pa je v podjetju zaposlen en sam, drugo pa so pogodbeni sodelavci, ki jih agencija po potrebi angažira in na tak način prenese zaupanje stranke svojim podizvajalcem.

Preveriti velja tudi ali se detektivi ukvarjajo izključno s to dejavnostjo ali je to le občasna dejavnost, dejansko pa počnejo še kaj drugega ali so zaposleni kje drugje. Pravi detektiv mora delati na detektivskih primerih vsakodnevno, biti aktiven na tem področju in delati samo to, saj je le tako lahko pravi strokovnjak z ustreznimi delovnimi izkušnjami.

Strokovnjaki smo v vsem, od informacijske varnosti do detektivske dejavnosti in ocene ogroženosti, kjerkoli in kadarkoli

Dejstvo je, da je že sama detektivska dejavnost tako široka panoga, da je nemogoče biti strokovnjak na vseh področjih, zato detektiv posameznik ne more nuditi strokovnih storitev na celem področju. Večja detektivska agencija lahko svoje zaposlene razporedi in vsak od njih se specializira za nekaj področij, sledi novitete, se usposablja npr. na področju preiskav anonimnih pisanj, testiranjih na alkohol in prepovedanih drog, nadzorih, tehniki, kaj šele storitve, ki segajo na druga področja, kot so informacijska varnost, forenzika, itd.

Ali je torej bolje najeti podjetje, ki je povprečno na vseh področjih, morda cenejše ali podjetje, ki ima za svojo profesionalnost normalne cene in je zelo dobro v določenih preiskavah? Presodite sami.

Garancija za uspeh

Detektivska dejavnosti ni izdelovanje produktov, pri katerih je točno normirano, kakšni morajo biti. Ta posel je težak, pri preiskovanju so določene stvari odvisne čisto od objektivnih okoliščin, na primer, za osebo, ki se jo nadzoruje, ni nujno, da bo storila kakšne kršitve takrat, ko jo opazujemo.

Detektiv lahko zagotovi samo, da bo dal pri preiskavi vse od sebe in se primera lotil z vso potrebno skrbnostjo, zavzetostjo natančnostjo, profesionalnostjo, etičnostjo in seveda zakonitostjo, ni pa nujno, da bo našel ustrezno dokazno gradivo. Morda takšnega dokaznega gradiva niti ni in to ni krivda detektiva.

Tudi zato je pomembno, da je detektiv predan temu poklicu, ga živi, je del njega, dela dobro, uspeh in denar sta namreč samo posledica dobro in pošteno opravljenega dela. Predstavljajte si, da dela oseba detektivski posel le zaradi zaslužka, se ne poglobi v primer, na nadzoru v svojem osebnem vozilu brska po internetu, bere časopis, namesto da bi skrbno opazovala dogajanje in čakala na ustrezni trenutek, da pridobi dokazno gradivo, fotografijo, posnetek… in vendarle se vse to dogaja tudi na terenu tako pri nas kot po svetu.

Zato tisti, ki iščete dobre detektive,skrbno preverite potencialnega ponudnika ter njegove konkretne izkušnje v detektivskem poslu, saj je tudi na tem področju boljša preventiva kot kurativa.

 

Poceni detektivi so morda na prvi pogled boljša odločitev zaradi nižjih stroškov, na koncu pa vas bo zaradi tega bolela glava, saj ne boste imeli ustreznega dokaznega gradiva, ki bi vam pomagalo v eventualnih nadaljnjih postopkih, primer bo tako rekoč izgubljen, stroške pa boste vseeno imeli.

Drag View Close play
Scroll Top